Stil krav til din rådgivning!

De ledige møder forskellige rådgivere under deres ledighedsperiode, nogle kan de ikke komme uden om at få rådgivning fra, og andre vælger de selv at få rådgivning fra. Men hvordan kan man egentlig være sikker på, at man får kyndig rådgivning af de mange rådgivere man møder?

Som jeg skrev i mit forrige blogindlæg, kan man møde en rådgiver, der virker opgivende på den lediges vegne – hvad enten det er realisme eller ej, er det ikke sjovt som ledig. Men hvad så, når man møder en rådgiver, der er super optimistisk på ens vegne, selvom man er nyuddannet, uden erfaring og søger job i en branche, hvor der er rigtig mange andre ledige? Kan man anvende en sådan vejleder? De giver én håb, men falder man ikke med et brag, når man indser realiteterne? Og hvad er realiteterne?

Findes den rigtige vejledning?

Det er meget svært at vurdere, hvem der har ret, hvem der har fingeren på pulsen med arbejdsmarkedet, og ikke mindst hvem der kan hjælpe én videre på vejen til et arbejde og i det ønskede mål. Findes der overhovedet noget, der er den rigtige vejledning og den rigtige måde at skrive ansøgninger og cv på?

Det kan være meget svært at agere blandt alle de forskellige rådgivere, når du for eksempel af den ene rådgiver får at vide, at du skal sætte et billede på dig cv, og du af en anden rådgiver får at vide, at du ikke skal sætte et billede på. Hvad skal man så gøre, og bliver man ikke bare mere forvirret og stresset over at være ledig? Især som nyuddannet og nyledig er det meget svært at tackle de mange forskellige råd, selvom de er velmenende. Og måske er man også mere påvirkelig over for at komme i kløerne på eksterne rådgivere, fordi de virker overbevisende, og de nyuddannede ofte er helt nye i spillet om arbejdsmarkedet og ikke kender det indefra.

Men findes der overhovedet nogle sandheder om, hvordan man skal skrive et cv og en ansøgning? Det afhænger vel af, hvilken branche, hvilken type arbejde, samt hvilken person der modtager ansøgningen. Nogle rådgivere videregivere deres egne holdninger, som de projicerer over på arbejdspladserne, og så kommer den ledige til at skrive ansøgning ud fra rådgiverens personlige holdning.

Den gode rådgiver

Men hvordan finder man så ud af, hvordan man finder en rådgiver, der ved, hvad han eller hun taler om? Det vigtigste, når du sidder over for en rådgiver er, at du oplever, at:

1)      Rådgiveren lytter til dig

2)      Rådgiveren tager udgangspunkt i din situation

3)      Rådgiveren tager udgangspunkt i de konkrete jobs, du ønsker at søge

Jo mere generaliserende rådgiveren er, jo svære er det for dig at få konkret hjælp. En rådgiver kan ikke hjælpe DIG, hvis ikke han eller hun lytter til DIG. Hvis ikke der bliver lyttet, så hjælper vedkommende jo faktisk bare en person, der er i deres hoved. Gennem lytning kan rådgiveren tage udgangspunkt i din situation, og det er derfor vigtigt, at du er ærlig og fortæller din situation angående erfaring, uddannelse, alder, samt hvilke jobs, du søger. Og når rådgiveren kender til din situation, kan han eller hun hjælpe DIG til, hvordan DU kommer i arbejde, og ikke hvordan én eller anden i deres hoved kommer til samtale. Det er DIG, der skal matches med det konkret søgte arbejde, og derfor er det vigtigt at rådgiveren tager udgangspunkt i, hvad det er for en type arbejdsplads, og i hvilken branche.

Du skal være forberedt hjemmefra på, hvad det er, du gerne vil have svar på og hjælp til. Du kan eventuelt skrive en disposition for mødet, som du viser rådgiveren, eller som du bare selv holder dig til. På den måde er du sikker på, at du får svar på alle dine spørgsmål. Samtidig kan du være meget opmærksom på, om rådgiveren kommer ud på et sidespor eller bruger tiden på at fortælle, hvor dygtig han eller hun er.

Spørg om andres erfaringer

Du kan også spørge andre, om de har gode erfaringer med den enkelte rådgiver, især hvis det handler om en ekstern rådgiver, som du selv betaler for. Hvis du alligevel oplever, at det er spild af tid, så gælder det om at bryde forholdet og finde en anden rådgiver. Hvis det er en rådgiver i din a-kasse, på kommunen eller hos anden aktør, så er det selvfølgelig ikke sikkert, det er muligt at få en anden rådgiver, men så må du anvende ham eller hende i mindste grad. Og vær igen opmærksom på at stille helt konkrete spørgsmål til helt konkrete udfordringer for dig. Der er altid et eller andet, du kan få hjælp til.

Har du haft en god oplevelse med rådgivning i dit ledighedsforløb? Og hvad var det, der gjorde, at det var en god oplevelse?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *