Hvordan kan det være, at der er så mange mennesker, der tror, at man som ledig bare sidder og ser tv, drikker kaffe eller går på café hver dag? Er det, fordi vi ikke er gode nok til at fortælle, hvordan det egentlig er at være ledig, og når ledighed bliver fremstillet på tv, så er det altid en overvægtig, storrygende person, der har et tikkende ur i baggrunden, og som har alverdens tid til sin rådighed?
Vi må gøre noget!
Ledighed er ikke et frirum
Jeg synes, det er tankevækkende, når en mand kan sige, at han valgte at blive ledig, fordi han havde stress på sit arbejde og ikke ville sige det til chefen, fordi han ikke ville vise sin svaghed. Manden valgte i stedet at holde orlov, så han kunne blive stressfri og komme tilbage på sit arbejde. Han var bare ikke lige klar over, at livet som ledig ikke handler om at ligge på sofaen og nyde friheden. Så nu er han frustreret over alle de ting, han skal gøre og alle de regler og krav, han skal leve op til som ledig.
Ledighed og selvstændig virksomhed
Jeg bliver også rystet over, at der er flere mennesker i arbejde, der tror, at de bare kan sige deres arbejde op og så starte selvstændig virksomhed op, mens de er på ledige. De har forståelsen af, at man som ledig har alverdens tid til at gøre sådanne ting, samt at det er lovligt, selvom ingen af delene er rigtige. Ja, man skal ikke møde på et arbejde hver dag, men der er alligevel mange opgaver, der skal gøres, og du kan ikke modtage dagpenge samtidig med at du kører en selvstændig virksomhed. Der er klare regler for, hvordan du kan have en selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse, mens du er ledig, du skal gøre det uden for jobsøgningstiden (som er 8-17 på hverdage), og du bliver trukket for ALLE aktiviteter, du foretager, også selvom det ikke giver dig en indtægt, som for eksempel at lave regnskab. Og så er det heller ikke sikkert, at din virksomhed kan blive anerkendt som bibeskæftigelse, hvis man vurderer, at det ikke kan gøres i din fritid. Det er ikke så let, som nogle tror. Og det er meget svært at opstarte for eksempel en konsulentvirksomhed, der skal vejlede andre virksomheder, når man ikke må arbejde i deres arbejdstid.
Vi må gøre noget!
Fortæl om din hverdag som ledig
Er du ledig vil jeg opfordre dig til at være åben om og fortælle, hvad du bruger dine hverdage til, så folk i arbejde kan få en forståelse af, hvordan din hverdag ser ud. Hvis det skal blive legalt at tale om, at man oplever stress som ledig, er det vigtigt, at du er med til at fortælle, hvad det er, der kan stress, samt gøre det klart, at du ikke bruger al din tid på at lave ingen ting. Det tager meget tid at søge ledige stillinger, at pleje sit netværk, at researche til en jobansøgning, at skrive en jobansøgning, at skrive kompetence-cv’er, at gå til diverse møder, at forberede sig til jobsamtale, at være til jobsamtale, og holde sig fagligt i gang, at finde ud af, hvor man kan søge uopfordret, at skrive uopfordrede ansøgninger, at arbejde med sig selv, for at holde gejsten og selvværdet oppe, samt at finde rundt i alle de regler og krav, der er til ledige i dag.
Så kom ikke og sig, at det er en leg at være ledig! Og fortæl andre, at det ikke er en leg at være ledig! Hvis vi gør en fælles indsats, kan det være at holdningen til ledige ændres, samt at det bliver nemmere at få den fornødne hjælp, når man har svært ved at tackle sin ledighedsperiode.
Undtagelsen
Den eneste grund til at misunde én, der er ledig er, hvis man selv sidder i en stilling på en arbejdsplads, hvor man har meget stressende forhold, og hvor man har gjort alle mulige tiltage til at håndtere og undgå stress, og det er umuligt. For hvis man bliver syg af at være på arbejde og ikke kan undgå at blive syg på arbejde, så skal man selvfølgelig ikke blive der, men i stedet være ledig. Men så siger man heller ikke op, fordi man tænker, at ledighed bare er det bedste i verden, men at man siger, at det er det bedste af to ”onder”.
Man kan godt have det godt, selvom man er ledig, og det er også min mission med mine artikler, min hjemmeside og min gratis e-bog. Men det er vigtigt for mig at påpege, at ledighed ikke er et slaraffenland, hvor man bare kan slå sig løs og udleve alle de drømme, der ikke er mulige, mens man er i arbejde.
Hej Helle
Rigtig god artikel. Jeg læser dem ofte. Til mine mange gode vinkler på ledighed vil jeg gerne tilføje, at søge job er, som at løbe en maraton. Det kræver at du har energi, erfaring og næring nok til at komme helt i mål. Erfaring: tal med nogen, som har prøvet det før!
Energi: find et af de projekter frem fra skuffen, som du aldrig tidligere har haft tid til. Lær at spille SKAK, rp en kajak, sy tøj, læs et forfatterskab, opret en blog. Kravet er at du bliver glad og styrker din selvtillid.
Næring: mød andre mennesker, som kan inspirerer dig i netværk og foreninger.
Glæder mig til din næste artikel!
Hej Helle
Rigtig god artikel. Jeg læser dem ofte. Til mine mange gode vinkler på ledighed vil jeg gerne tilføje, at søge job er, som at løbe en maraton. Det kræver at du har energi, erfaring og næring nok til at komme helt i mål. Erfaring: tal med nogen, som har prøvet det før!
Energi: find et af de projekter frem fra skuffen, som du aldrig tidligere har haft tid til. Lær at spille SKAK, rp en kajak, sy tøj, læs et forfatterskab, opret en blog. Kravet er at du bliver glad og styrker din selvtillid.
Næring: mød andre mennesker, som kan inspirerer dig i netværk og foreninger!
Tusind tak for anerkendelse og din kommentar! Jeg er fuldstændig enig i den med, at der er som at løbe marathon – og det er langt de færreste jo trænede i. Og jeg kan kun tilslutte mig dine gode råd!
Den mand som selv valgte at blive ledig, har måske en kort stund fået den “pause” fra arbejdet han trængte til – det kan jeg sagtens sætte mig ind i, at man har behov for…f.eks. for ikke at gå fuldstændig ned med jobstress. Men friheden har jo så været kortvarig for ham, fordi man som ledig bliver “jagtet” af diverse kommunale regler og krav, meningsløse krav…
Jeg er selv gået ned på, fået alvorlig ledighedsstress af at være blevet ledig -vel og mærket på ikke-selvvalgt ledighed!
Det har simpelthen været så umenneskeligt at skulle bekræfte at søge job, hvor ingen jobs er, at skulle stille op til meningsløse og tidsspildende møder hos både A-kasse og jobcentre.
Ikke ÉN gang har der været en reel snak om et job. Jeg har endda selv henvendt mig begge steder for at kigge frem mod evt. ny uddannelse, kurser m.m. – svaret var: “Vi kan ikke hjælpe, du er for gammel (47) til at vi kan gå ind i et forløb med uddannelse!”
Hvordan man overhovedet kan have mod på/overskud til som ledig, at starte som iværksætter med en eller anden ide, ved jeg ikke. Det må være når man ikke har været ledig ret længe – for der skal ikke særlig lang ledighedsperiode til før end man mister al motivation, energi og tro på at man kan komme videre.
Jeg har stadig ikke udsigt til et job!
Kære Eva
Jeg er ked af at høre, at du oplever ledighedsstres. Jeg håber, at du får hjælp til at håndtere din stress, for det forsvinder ikke af sig selv. Det er ikke lige så let at få kvalificeret hjælp til at håndtere ledighedsstress, men det er een af mine missioner i livet, så måske det bliver nemmere i fremtiden. Men overvej, om du skal have en sygemelding, så du kan få tid til at tackle din ledighedsstress. Måske du også kan få hjælp her på min side, downloade min gratis e-bog. det første skridt på vejen til et liv uden stress er at lære at trække vejret. Jeg har skrevet en artikel om stress – fokus på kroppen, du kan læse her
Det er frustrerende, når man ikke kan komme ud af ikke selvvalgt ledighed, især når man forsøger at være proaktiv, men du må finde en måde, hvor du kan holde dig fagligt i gang inden for lovens rammer. Jeg synes bestemt, det er et problem, når dem, der skal hjælpe, ikke kan hjælpe.
Desværre oplevede fyren med arbejdsrelateret stress ingen bedring, da han følte sig forfulgt fra starten af ledighedsperioden.
Håber, du gennem stresshåndtering kan få troen på, at du nok skal få et arbejde på et tidspunkt, samt at du finder ud af, hvordan du kan lære at trives bedre med din ledighed. Der er rigtig mange, der oplever stress under ledighed, i 2007 var tallet 56%, så du er ikke alene. Jeg arbejder for at sætte mere fokus på problemet, så der bliver mulighed for at få kvalificeret hjælp.
MVh Helle Alsted