I den nye despressionskomedie på DR1 søndag aften er der kamp mellem medicinalindustrien og psykologien om, hvorvidt det er korrekt at give stresspiller til mennesker, der er stressede. Medicinalindustrien mener, det er en god idé; de har udviklet pillerne, og det er dem, der kan tjene penge på pillerne, og de er uddannede til, at behandle folks problemer med medicin. Psykologen mener, det ikke er en god idé, idet stress er et “sundt symptom” på et sygt miljø.
En nem løsning
Man kan sige, at det er smart at tage en pille, så man udskiller færre stresshormoner, eller for at man bliver bedre til at komme af med stresshormonerne. Det er en dejlig nem løsning. Men jeg mener på den anden side, er det er dårlig løsning, idet stresssymptomerne er et udtryk for, at der er noget i personens liv, der ikke er hensigtsmæssigt for personen, og som han eller hun derfor skal ændre på. Hvis man tager medicin mod stress vil det svare til, at man for eksempel tager smertestillende medicin mod spændingshovedpine. Smertestillende medicin dæmper symptomer, så det bliver nemmere at leve videre, men de fjerner ikke årsagen til smerten, så årsagen og smerterne vil blive ved med at være der, og som oftest bliver smerterne værre. Dermed skal man øge mængden af smertestillende, og så er man inde i en ond cirkel.
Det samme kan man frygte vil ske, hvis man tager medicin mod stress. Symptomerne vil blive dæmpet, mens stressen vil være der, og dermed vil risikoen for værre stressreaktioner og medfølgende forhøjet risiko for sygdomme, fremprovokeret af stress. Stress er kroppens måde at fortælle, at der er noget i ens liv, der ikke er hensigtsmæssigt for det enkelte menneske, og denne advarselsmekanisme må vi ikke fjerne. I forvejen er det et problem, at mange mennesker indtager stimulerende midler under stress for at holde symptomerne væk og holde livet ud. Der ses ofte et øget indtag af kaffe, smertestillende medicin, sukker, alkohol, tobak, samt rusmidler, der alle gør, at det varer længere, inden personen bliver fuldt opmærksom på, at der er tale om stress. Men at stressen så slår igennem med alvorlige skader på krop og hjerne, som er mere eller mindre genoprettelige.
Et nuanceret billede
Der er intet, der er sort hvidt, og dermed kan man også se på, om et sådan stressmiddel kunne være en mulighed i visse sammenhænge. Smertestillende piller kan være gode, hvis der er tale om mange smerter, og det kan derved være et supplement til anden behandling, som for eksempel fysioterapi. Hvis en person oplever megen stress, kan det måske være en mulighed for at sænke det umiddelbart høje niveau af stresshormoner, samtidig med at der arbejdes med de aspekter i personens liv, der genererer stress. Hvis man er meget stresset, kan det tage lang tid at få stressniveauet ned, og dermed bliver sygdomsforløbet meget langt.
Det handler om økonomi
Der er altid en risiko for, at sådan medicin bliver misbrugt af personer, der gerne vil den nemme løsning. Og dermed mener jeg, at man skal være ekstremt varsom med at producere et sådant præparat. Jeg ved godt, at mange ting i samfundet handler om økonomi, og medicinalbranchen er jo interesseret i at tjene penge, og så kan man kritisere psykologer og stressrådgivere for, at de også bare vil tjene penge. Men jeg ønsker at sætte mennesket og dets helbred i centrum, og jeg er interesseret i at finde den optimale løsning for det enkelte menneske, og derfor vil jeg tage afstand fra medicin mod stress. Jeg siger nej til EPO til det stressede menneske, og ønsker at alle lytter til, hvad deres krop og hjerne fortæller dem.