Det er interessant, når man som ledig møder en konsulent, der ved mindre om lovgivningen end en selv – eller i hvert fald ikke lige kender til det hele. Det er også en meget stor lovgivning, men det kan være farligt at rådgive en ledig, når man ikke helt kender til reglerne. Så ledige, I skal ikke altid lytte til, hvad konsulenterne råder jer til…
Et uheldigt eksempel
Jeg har selv siddet i en situation, hvor jeg som ledig hos en anden aktør fortalte om, at jeg holder foredrag for andre ledige om, hvordan de undgår jobsøgningsstress og understress. Konsulenten ville hjælpe mig til at udvide mit netværk og mine muligheder for at komme i arbejde, og derfor sagde hun, at jeg skulle skrive til diverse steder, der arbejdede med ledige, at jeg tilbød at komme og holde foredrag for deres ledige. Hun var velmenende, men da jeg fortalte, at det var strengt forbudt ifølge min a-kasse, så blev konsulenten meget paf.
Konsulenten reagerede med: ”Er det virkelig ulovligt? Jamen, hvordan skal du så komme ud og vise dig?”. Jeg svarede: ”Netop! Det er meget frustrerende at sidde med en god, vigtig ydelse, som kan hjælpe andre mennesker og mig selv, men som jeg ikke kan få lov til at sælge, så længe jeg er på dagpenge”.
Mange ledige får en oplevelse af at være i Limbo. Det er svær situation at komme ud af, når man ikke må, men det måske er den måde, man kommer ud af situationen. Og derudover er det en måde at holde sig selv arbejdsmæssigt i gang, som jeg også anser som meget vigtigt for opretholdelsen af ens faglige selvtillid og for selvfølelse. Derudover anser de forskellige arbejdsplads én som endnu mere attraktiv, hvis man har holdt sig i gang, end hvis man har brugt tiden på at være jobsøgende. Det viser blandt andet, at man ikke se socialt handicappet.
Kære Ledige
Jeg vil opfordre dig til at holde ryggen fri ved at spørge din a-kasse, om du må det, som bliver foreslået, hvis du er usikker. Med mindre du vil stole blindt på konsulenterne og tage konsekvenserne, hvis du bliver knaldet for en ulovlig aktivitet. Og hvis man bare har fulgt et råd, uvidende, kan man så gøre krav på erstatning fra konsulenten, der opfordrede én til at gøre det? Jeg ved det ikke, og det er ikke sjovt at skulle ud i en retssag.
Men hvad dælen skal de ledige gøre, når de i blind tillid til, at den de sidder over for ved, hvad det er, han eller hun råder én til at gøre, og man samtidig er presset af systemet i forhold til, at man skal overholde reglerne om aktivering og deltagelse i at søge job. Rigtig mange ledige er sårbare over for det mindste pres, føler sig stressede og forfulgte, og så stiller de ikke spørgsmålstegn ved det, de får at vide, de skal gøre. Systemet må jo kende sig selv og sine begrænsninger og muligheder.
Kære konsulenter
Jeg vil anbefale alle konsulenter at blive gode til at finde ud af, hvad der er lovligt, så I ikke anbefaler den ledige at gøre noget ulovligt. I skal være klare over, hvad konsekvenserne er for den ledige. Jeres dagsorden er at hjælpe de ledige, både af et godt hjerte og for at opnå et godt resultat i jeres firma, men det skal ikke ske på bekostning af den ledige. Og I skal være klar til at påtage jer ansvaret, hvis den ledige fortæller i a-kassen eller på jobcenteret, at de har gjort sådan og sådan på jeres anbefaling (i god tro), når hammeren falder og dagpengene eller kontanthjælpen bliver taget fra dem.
Ulovligheder –nej tak
Når jeg er blevet indbudt til at holde foredrag opfordrer jeg ikke nogen ledige til at gøre noget ulovligt. Jeg mener, at man skal følge loven, hvad enten man er enig eller ej. Og jeg skal ikke være den, det hele falder tilbage på, hvis a-kassen bliver vidende om, hvad de ledige går og foretager sig. Jeg har jeg sat mig grundigt ind i, hvad de ledige må og hvad de ikke må.
I mine foredrag tager jeg ikke stilling til, om reglerne er gode eller dårlige, idet det ikke vil hjælpe dem, der sidder med frustrationer og stress, som de skal takle. De har ikke brug for medlidenhed, men for rådgivning til, hvordan de lærer at trives som ledige under de regler, som nu engang er til.
Som vejleder i en A-kasse oplever jeg desværre tit, at de ledige kommer og fortæller, at medarbejdere på Jobcenteret eller hos deres Anden Aktør har sagt til dem, at de f.eks. gerne må søge uopfordret, eller at de ikke behøver søge job, fordi de starter i arbejde mm., udtalelser, der ikke altid er i overensstemmelse med, hvad A-kassen siger. Så jeg istemmer i den grad dit råd om at tale med A-kassen, hvis I bliver rådet til noget hos Anden Aktør eller på Jobcenteret. De specifikke regler om jobsøgning kan variere lidt fra A-kasse til A-kasse, derfor kan Jobcenteret og Anden Aktør ikke altid vide, hvad reglerne er på området.
Tak for din kommentar, Maria. Det er skræmmende, at du tit oplever, at de ledige har fået noget at vide, som er ulovligt i følge a-kassens regler. Det er en jungle med alle de regler som bliver tolket forskelligt, og det gør det jo bare endnu sværere at være ledig, man kan ikke engang lytte til, hvad andre ledige får at vide i deres a-kasse. Og derudover er det også svært at være ansat i diverse indstanser, der skal vejlede de ledige. Både fordi det er nemt at blive forvirret af alle de regler, og fordi der vel også er en del ledige, der bliver frustrede over, at de får forskellige ting at vide hele tiden? Oplever du denne frustration hos de ledige?
Mvh Helle Alsted